Wino brzozowe starym sposobem robione

Sok z brzozy przerobiony na wino brzozowe. Co roku o tej porze powraca temat ściągania soku brzozowego. Sama nigdy nie praktykowałam, nie pociąga mnie robienie dziur w drzewach. Ale nie dziwi mnie, że ktoś to robi (na własnych drzewach). Dla miłośników brzozowego soku przepis na przetworzenie soku, bowiem jego przydatność do spożycia wynosi zaledwie kilka dni.

Przepis z końca XIX wieku, zamieścił go nieoceniony „Ogrodnik Polski” (1882 nr 13) wzorując się na niemieckim czasopiśmie „Illustrirte Garten-Zeitung”.

Jak pozyskać sok

„Na wiosnę w dni słoneczne, w pniach białej brzozy świdrujemy dziury 2 do 5-u centymetrów głębokie i płynący z nich sok za pomocą blaszanych rureczek ściągamy do naczyń.

i; również można obciąć kilka gałęzi i końce ich wsadzić do flaszek. Wykazy odnoszące się do wydajności soku są rozmaite. 50 pni białej brzozy o średnicy 47 do 52-ch centymetrów dają w kwietniu, przez 4 dni, 350 funtów soku. Według innych wiadomości, jedna dziura w ciągu 12 do 24-ch godzin daje 72 funtów soku.”

Kobieta i mężczyzna stoją przy pniu brzozy
Para przy brzozie

Jak zrobić wino

„Sok brzozowy, zawierający cukier, alkohol i dwuwinian potażu, prędko przechodzi w fermentacyę, dlatego więc daje się przechowywać tylko czas krótki w chłodnej piwnicy i w szczelnie zamkniętych butelkach.
Z niego wyrabiają brzozowe wino, syrop i ocet. Ponieważ skład soku brzozowego jest stalszy niż winogron, dlatego też w ogólności można zawsze dodać na 100 funtów soku 150 do 180 gram., kwasu winnego i stosownie do tego czy chcemy mieć wino łagodne czy mocne 8 do 10-u lub 16 do 24-ch funtów cukru gronowego, i 90 gramów emulsyi (mleka migdałowego).

W miedzianym kotle rozpuszczamy na ogniu cukier gronowy zmieszany z większą trochę ilością na wagę soku brzozowego, roztwór wlewamy do pozostałej ilości soku brzozowego, i dodajemy do niego
rozpuszczony w naczyniu porcelanowem w takimże soku, kwas winny.
Do soku brzozowego przeznaczonego na wino musujące, dodaje się na 100 funtów soku 210 gramów kwasu winnego, 24 funty cukru i równie 90 gramów mocnej emulsyi migdałowej. W ten sposób otrzymuje się przyjemne wytrzymałe wino, posiadające w skutek dodania emulsyi, zapach właściwy winu robionemu z winogron.”

Młoda kobieta trzyma kielisze w ręku
Kobieta z kieliszkiem

Łatwy sposób na wino brzozowe

„Wino brzozowe można otrzymać także w sposób następujący: przez dwa lub trzy dni zbierany sok zlać do butelek od wina szampańskiego,wypłukanych dobrym rumem. Smak napoju poprawia się, jeżeli w butelce pozostanie kilka łyżeczek rumu. Do każdej butelki wsypać łyżeczkę cukru, 3 lub 4 duże rodzynki, na koniec noża kwasu winnego i stosownie do upodobania kawałek skórki cytrynowej; potem butelkę zakorkować, obwiązać, dobrze zalać smołą (zalakować) i trzymać w chłodnej piwnicy. Przy użyciu wsypać do szklanki drobno tłuczonego cukru.”

funt = 453,59237 grama (ca 0,5 kg lub ca 0,5 litra)

 

Źródło dawnych fotografii polona.pl

 

Dodaj komentarz