Dzikie róże – 3 z 300*

Dobre są na miedzy (gdzież te miedze?!), ale w ogrodzie? Obdarzane są pogardliwymi przewiskami (psia) Znajduje się dla nich miejsce na tyłach ogrodu. Jest dostraczycielką  płatków na konfitury do karnawałowych pączków lub owoców na jesienne przetwory.

 

A taka róża czerwonawa (Rosa glauca) jest  ulubionym krzewem angielskiego projektanta ogrodów Chrisa Beardshawa (używa jej w kompozycjach wystawianych na Chelsea Flower Show; rośnie w jego ogrodzie).
Fakt, że dzikie róże (bo dziś sławię właśnie ich urodę) kwitną tylko raz w sezonoe (przeważnie na przełomie maja i czerwca). Kwitnienie jest jednak dość długie (np. u róży czerwonawej) lub bardzo obfite (np. u róży wielokwiatowej). Brak kwiatów z powodzeniem rekompensuje masa zdrowych, nie atakowanych zazwyczaj przez szkodniki i choroby, liści. Liście w zaskakująco wielu odcieniach zieleni: od jasno i ciemnozielonych, do zielonoszarych podbitych kroplą fioletu. Jesienią i zimą ozdabiają czerwonymi, pomarańczowymi, a nawet czarnymi (róża gęstokolczasta) owocami, a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że girlandami owoców (przoduje w tej konkurencji róża wielokwiatowa).

Moja faworytka ze względu na obfitość kwitnienia, girlandowe kwiatostany i obfitość czerwonych paciorków owoców – róża wielokwiatowa (Rosa multiflora). Świetna jako róża pnąca, a także na żywopłoty. Może być sadzona jako krzew, ale należy pamiętać, że pędy wyginają się łukowato, przez co osiągają znaczną szerokość.

Druga ulubienica o szczególnie ozdobnych liściach – róża czerwonawa. Świetnie się komponuje z bylinami. A w okresie kwitnienia jej kwiaty wyglądają malowniczo na niebiesko-fioletowym tle liści. Kwitnie dość długo, pojedynczymi kwiatami z wielokwiatowych kwiatostanów. Z obserwacji wynika, że na półcienistym stanowisku kolor liści jest bardziej niebieski, a na słonecznym bardziej czerwony.

 

Jest żywotna i ekspansywna. Róża pomarszczona (Rosa rugosa) świetnie sprawdza się w szerokich żywopłotach. Mogą mieć charakter obronny – kolce tej róży sutecznie odstraszą intruzów. Owoce można wykorzystywać do przetworów; są duże i dość łatwe w obróbce (stosunkowo miękkie przed przemrożeniem).

* Wg Katalogu róż Marty Monder na świecie jest ok. 300 gatunków dzikich róż; w Polsce występuje ok. 25 z nich.